Norocul, aleatoriul şi jucătorii

Discuție în 'Colțul opiniilor' creată de Silviu, 6 Mai 2014.

Dragă cititor al forumului nostru,

Dacă dorești să participi activ la discuțiile purtate, ai întrebări sau vrei să deschizi alte teme, este necesar să te conectezi în continuare în joc. În cazul în care nu ai încă un cont de joc, te rugăm să te înregistrezi. Ne bucurăm să te revedem în viitor în forumul nostru! CLICK AICI
  1. Silviu

    Silviu User

    Mi-am pierdut 10 minute din timpul meu prețios citind toată tema Chei prada, ei bine, nu prea, am destul timp în perioada aceasta.

    Nu mă pot abține să spun că voi oameni habar nu aveți ce înseamnă cu adevărat cuvântul aleatoriu. Conform Dex:

    Însă destul cu lecția de limbă română.

    A fost adusă vorba și de loterie în acestă temă, iar loteria e un exemplu perfect. La loterie nu poți ști dinainte numele ce urmează a fi extrase, e aleatoriu, întâmplător.

    Ca să aduc loteria mai aproape de cuferele noastre, să spunem, de dragul discuției, că fiecare bilă extrasă este pusă într-o cutie separată. Dacă ar fi cum credeți voi că e în cazul nostru, și anume că la crearea cuferelor pe hărți, fiecărui cufăr îi este desemnat un conținut, atunci și la loteria noastră, nu ar mai exista nicio extragere, ci cutiile cu bilele extrase, ar primi câte o bilă la crearea cutiei, și astfel nu ar mai exista nicio extragere.

    Gândiți-vă, din punct de vedere programatic, ai 1000 de cufere pe hărți, iar dacă la crearea lui îi stabilești conținutul, ai 1000 de cufere al cărui conținut trebuie stocat, și da, nu e mult, însă nu e deloc o metodă bună. Poate am un algoritm extrem de complicat care să genereze conținutul fiecărui cufăr, dacă fac asta pentru fiecare cufăr la crearea lui pe hartă, jocul devine ineficient, căci poate am o hartă pe care puțini culeg cufere, și folosesc degeaba puterea de procesare pentru a le stabili conținutul.

    Metoda corecta nu este cu siguranță aceasta. Să ne gândim, ce au în comun toate cuferele...da, arată la fel, conținutul diferă de la cufăr la cufăr deci asta nu e un lucru comun ați putea zice, însa vă înșelați amarnic. Conținutul fiecărui cufăr este generat de exact același algoritm, așa că de ce să execut acel algoritm de 1000 de ori și să folosesc memorie să stochez acele valori, când poate doar 100 de cufere vor fi culese. Nu, metoda corectă este să generez conținutul fiecărui cufăr exact atunci când este cules. Așa nu folosesc memorie inutil pentru stocarea unui set de date inutil, și folosesc puterea de procesare doar pentru cuferele care sunt culese. Ăsta e un concept care se aplică fiecărui joc pentru ca jocul respectiv să fie eficient.

    Iar acel algoritm de generare este complet aleatoriu, cuvânt a cărui definiție am stabilit-o mai sus. Acel algoritm este executat de fiecare dată când un utilizator deschide un cufăr. De dragul discuției, să spunem că algoritmul nostru are un tabel cu 100.000 de valori, și fiecare valoare este accesată folosind numărul de index, sau poziția din tabel, exact ca o matrice sau un vector. Apoi algoritmul alege o hartă în mod aleatoriu, apoi din lista de jucători de pe acea hartă alege în mod aleatoriu un jucător, apoi ia valorile x și y ale acelui jucător din acel moment, adică, coodonatele ce le vedeți pe minimap, și le înmulțește pentru a crea un număr de index (de exemplu 245 x204 = 74480) și îl folosește pentru a extrage un tip de conținut pentru acel specific cufăr, iar apoi transmite acele date altui algoritm care generează aleatoriu cantitatea de conținut pentru acel cufăr, ținând cont de un set de limite pentru fiecare tip de conținut. De exemplu un cufăr cu fragment de apis poate conține un singur fragment, pe când un cufăr cu muniție poate conține 1000, 2000 etc.

    Deci șansele de a obține un anumit obiect din cufere depinde de numărul de intrari ale acelui obiect în tabelul cu 100.000 de valori, iar dacă LF4 are să zicem 10 intrări în acel tabel, atunci șansele de a-l găsi sunt foarte mici.
    Însă toate acestea se află la voia întâmplării. De exemplu random.org folosește condițiile atmosferice pentru a genera numere aleatorii (cel puțin asta am înțeles eu acum 1 an când m-am învârtit pe acolo). Și nimeni nu poate prezice viteza exactă a vântului la un moment dat într-un mediu necontrolat.

    Concluzie: Totul este complet aleatoriu și niciun cufăr nu are un conținut predefinit.

    Disclaimer: Tot ce am expus mai sus sunt simple speculații, nu pretind că știu cum funcționează sistemul implementat de inginerii DarkOrbit. Totul e doar un exemplu care respectă anumite standarde ce trebuie respectate în industria jocurilor video.
     
    Modificat ultima dată de către moderator: 8 Mai 2014
  2. ursulet81

    ursulet81 User

    Din 120 chei am luat venom :)
    120*1500=180000 uri...
    In concluzie cat am dat pe venom?(cate zeta am deschis pentru acele 120 cheite)
    Formulele din spatele jocului sunt mult mai simple si adevarat sansele sunt mici si la sansa dubla pentru lf4.
    Ca idee poti intr-un tabel de tip excel sa generezi un numar X aleatoriu de la 1 la 100.000 si daca pica X pe 1024 sa-ti spui ca ai luat lf4.
    Dupa cate incercari o sa nimeresti pe 1024 aka lf4?.
    Interesant ar fi daca sunt ori nu implementate corect probabilitatile in spatele jocului de catre programatori...
    Bafta.
     
  3. S-a mai explicat! ;)
     
  4. WIΖΛΓΔ

    WIΖΛΓΔ User

    aici ai perfectă dreptate !
    în rest, ai o teorie bine argumentată şi frumos explicată care este valabilă doar pînă la concluzii căci în do avem de a face cu un "aleatoriu" controlat, şi nicidecum aleatoriu !
    cît priveşte standardele care ar trebui respectate... nici noi nu mai credem în asemenea poveşti darămite "executivul do" care veghează cu străşnicie ca "aleatoriul"să nu cumva să se transforme în noroc.
     
    OLĐ^SHATTΣЯHAИĐ apreciază asta.
  5. Silviu

    Silviu User

    De implementat sunt sigur că sunt implementate corect. Singura problemă este faptul că probabilitățile sunt foarte mici.

    Și totuși, nimeni nu înțelege. Părerea generală este că trebuie să ai "relații" pentru a găsi "bunătăți" în cufere.

    Nu e vorba de un aleatoriu controlat (nici nu poate exista așa ceva, este fie aleatoriu, fie controlat). Ci de probabilități extrem de mici.
     
    ~~Dark~Star~~ apreciază asta.
  6. Jurjstyle

    Jurjstyle User

    Ce este sigur adevarat este partea cu nu se stie continutul dinainte ci se prelucreaza cand culegi , nu degeaba tine 5 s sa culegi pentru ca e nevoie de niste calculele si apoi niste pregatiri , in timp ce la o cutiuta bonus tine foarte putin ( sub 1 s ) . Oricum totul e noroc . De exemplu eu la un moment dat credeam ca cuferele date de alieni sunt mai ,,bune" decat cele puse aleatoriu pe harta deoarece la inceput aveam un noroc sa gasesc o parte apis din 3-4 cufere date de un klon . Acum rar gasesc si deci era doar o supozitie proasta . Oricum in opinia mea cel mai bine e sa culegi in ziua cu zeus deoarece ai sanse si la parti zeus , deoarece o crestere dubla/tripla la ziua lf4/apis nu este semnificativa la ce valori mici ( cel putin la lf4 ) au .
     
  7. ursulet81

    ursulet81 User

    Nu suntem la balci unde roata norocului este controlata cu cuie mai mici, mai mari, mai strambe...in programare random-ul sta altfel.
    In excel gasiti functia random explicata la help+cateva exemple, spor la incercat randomizari aleatorii controlate;).
    :D trebuie sa ai chei multe, norocul vine de la sine de le ai.
    Nu exista nici probabilitati extrem de mici, poate sanse minuscule care tind spre ziero :D absolutul indubitabil.
    Din cheitele a 49 de zeta am obtinut: 90% din lf4 de pe nava, design sentinel,dimisher si venom, apis de doua ori, 25% din zeus, cateva camuflaje xxl, amplificatoare si munitie la greu, multe lf2(cand erau la cutii) si multe lf3,b02,7900 etc.
     
    Silviu apreciază asta.
  8. WIΖΛΓΔ

    WIΖΛΓΔ User

    există nişte ghilimele care încadrează noţiunea ce te contrariază pe tine. dacă ai să înţelegi sensul acelor ghilimele ai să fii de acord şi cu existenţa "aleatoriului controlat".
    n-aş vrea să te dezamăgesc însă la debutul cuferelor în joc, teza avansată de sistem era că totul depinde de norocul jucătorului pe cînd acum vedem încet, încet că este vorba de "aleatoriu"
    ai fi surprins să afli cum şi cît de controlat este conţinutul cuferelor.

    ps: mi-ar place să înţelegeţi că în do nimic nu poate fi lăsat la voia întîmplării, aleatoriului sau norocului !
     
  9. ursulet81

    ursulet81 User

    :D incearca sa generezi un numar aleatoriu 0-10(in ce limbaj de programare vrei tu) sa intelegi si sa vezi cat de usor le este sa lase la voia intamplari functia random din joc si in joc.
    P.S
    1.Daca dezvoltatorul adauga un 0 in forumula pentru lf4....= profit sigur.
    2.Daca dezvoltarorul cere sa se scoata din cutii lf4 pentru a ne pica numa munitie...=control.
    Daca ai fi dezvoltator ce varianta ai alege pentru asa zisul tau "control"?
    ;).
     
    Modificat ultima dată: 7 Mai 2014
  10. Si totusi, cat de simpla e formula!

    Cu cat ai un nivel mai avansat, cu atat mai greu se obtin itemele de valoare.
    La polul opus, incepatorul trebuie "momit" (ca la pesti, dat cu mamaliga multa sa creada c-o ajuns in Raiul Pestilor), dupa care BP "te inhata"... lucrurile devin serioase cand trebuie sa tii "piept" celor mari, iar cei mari sunt "oamenii BP-ului".

    Cu asta am cam spus tot, pricepe cine ce doreste!
     
  11. WIΖΛΓΔ

    WIΖΛΓΔ User

    ai o gîndire şi o modalitate de aţi expune ideile pe măsură, sunt atît de alambicate că pot concura cu şanse mari "aleatoriul" din do.
    nu cunosc formula pentru lf4 şi poate că nu m-ar ajuta decît să demonstrez veridicitatea afirmaţiilor mele, pe de altă parte, dacă aş fi cel care decide, aş alege varianta necontrolată, aceea care nu ţine cont de cine este cel care deschide cufărul şi cît de dotată este nava lui, mi se pare mult mai cinstită decît "aleatoriul" de acum.
     
  12. ursulet81

    ursulet81 User

    Siplu:genereaza un numar random de la 1 la 10.000 si daca pica 4 (mai pui un L si un F)ai LF4.Din cate incercari o pica cifra 4?
    Te-au/te-ai hranit cu carcalete...:D(5-3 ză Raiul).
    Unii le tin marilor fosti/actuali/prinsi/neprinsi biciclisti piept cu cardu si nu se mai plang.
    Avem o boala "scenarita cronica"...ne dam cu presupusu pana ametim.
    Stiu aleatoriul meu pus random pe hartie deranjeaza la greu.
     
    Modificat ultima dată: 7 Mai 2014
    ...danny... apreciază asta.
  13. Domnule WIΖΛΓΔ ce te face sa crezi ca cineva ţine cont de cine este cel care deschide cufărul şi cît de dotată este nava lui in gasirea mult doritelor LF4.
    Daca ar fi asa cum sustineti dumnevoastra inseamna ca BP sa aiba cateva mi de angajati care sa monitorizeze tot timpul fiecare jucator in parte :) mi se pare aiurea

    Parerea mea despre formula de calcul este urmatoarea:

    Punem un numar cuprins intre 1 si 100 acel numar sa spunem ca este numarul 18 ,acest numar reprezentand mult doritul LF4 . Care sunt sansele tale ca dintr-o cheie prada sa gasesti un LF4 ?

    Iti spun eu sunt undeva la 0,005% sa gasesti LF4 dintr-o cheita dupa cum a fost explicat de mai multi domni moderatori cu cat ai mai multe chei cu atat sansa creste.

    Exemplu din 2 chei sansa creste la aproape 0,006 si asa mai departe.

    Cat despre sansa dubla lf4 se pun 2 numere cuprinse intre 1 si 100 cum ar fi numarul 18 si 73 care reprezinta LF4 atunci sansa sa gasesti lf4 dintr-o cheie creste undeva la 0,01% din 0,005

    Acum depinde si de noroc fratilor

    Daca dezvoltatorul ar dezvalui formula de calcul adevarata s-ar duce tot farmecul si adrenalina pe care o ai in momentul cand deschizi un cufar

    ps. Sper ca am fost destul de explicit si inteles de toata lumea
     
  14. WIΖΛΓΔ

    WIΖΛΓΔ User

    sunteţi departe de a înţelege ce se întîmplă în do, vremea "securiştilor" care supraveghează indivizii susceptibili de acţiuni subversive a trecut, acum există scripturi pentru aşa ceva !:)

    ps: teoria probabilităţilor este ceva mai complexă decît înţelegeţi dumneavoastră şi oricum, nu se aplică în do.
     
    Modificat ultima dată: 7 Mai 2014

  15. Daca dumneavoastra credeti ca este complexa pentru mine as fi bucuros sa fiu luminat de domnia voastra prin a-mi explica aceasta teorie supra umana ce numai creerul dumneavoastra o poate interpreta la adevarata ei valoare.
     
    Modificat ultima dată: 7 Mai 2014
  16. WIΖΛΓΔ

    WIΖΛΓΔ User

    dacă aş face ceea ce îmi cereţi s-ar chema că muncesc în zadar iar creierul meu ar fi demn de a purta apelativul "creer" născocit de dumneavoastră ! :p
     
  17. Silviu

    Silviu User

    Desigur, vinovat este dezvoltatorul pentru ca nu gasiti voi LF4, si daca tot aruncam cu vina, de ce sa nu spunem ca tot el e vinovat ca nu mi-a iesit mie biletul la loto si ca nu am reusit sa prind eu verde la semafor.
     
    ~~Dark~Star~~ și CrazyStyle2013 apreciază asta.
  18. WIΖΛΓΔ

    WIΖΛΓΔ User

    sigur, tu poţi să spui şi asta dacă nu mai ai alte argumente de sprijinit claia, da ai grijă la cine te urmăreşte la combătut că s-ar putea s-o ia de bună şi s-aştepte verdele în timpul penei de curent doar pentru că aşa a auzit de la tine că e sănătos să fii disciplinat. :)
     
  19. 3dWARd

    3dWARd User

    Orice e posibil in informatica... conditia IF se poate pune si in randomizare foarte usor.

    Va dau un exemplu foarte usor, daca ati vazut site-uri care aleg aleatoriu cuvinte, sa zicem un concurs care alege castigatorii prin NUME.
    Daca eu ma inscriu cu un cuvant vulgar, in loc sa pun un NUME.. Eu pot sa conditionez acel cuvant si sa il elimin direct, ori sa aplic alta regula..

    Nu stiu cum unii sunt asa naivi, in cazul nostru DO poate conditiona spre exemplu in raport cu ce ai deja pe nava.

    Un exemplu concret pe joc, am design SENTINEL.. Nu o sa il mai primesc in veac, pentru ca exista condita aia ca daca il ai, si nu il poti avea de 2 (sau mai multe ori) nu il mai primesti. La inceput nu exista conditia asta, insa de ceva vreme au implementato dupa nenumarate plangeri.

    Acum ce le-o fi greu sa puna o conditie ca ai tu 20 LF4, sa primest mai rar LF4 ? etc..

    Nu mai fiti naivi, si ma gandesc ca in cele 5 secunde cat iti ia sa aduni o cutie lucreaza algoritmul.

    :)
     
  20. Prietene ne plictisesti maxim apelativul creer intr-adevar este nascocit de mine dar acest apelativ bate o aluzie dupa ce am tratat cu spatele jignirea adusa de tine privind capacitatea mea de gandire oricum raportarea a fost facuta si sper sa primesti o mini vacanta de relaxare poate asa nu o sa mai fi asa frustrat cand va veti intoarce.In fine nu conteaza asta. Eu chiar nu-ti inteleg frustrarea dac nu-ti convin regulile jocului nu mai juca nu te obliga nimeni sa joc .Apropo chiar tu ai spus ca nu mai suntem in vremurile comuniste sa stea cineva cu pistolul la capul tau sa iti zboare 'CREERUL' daca nu joci Darkorbit .Asa ca lasa-ne lasa-ne

    Implementarea mi se pare corecta deoarece cand utilizai o cheie si luat un item pe care il detineai fie el desing sau parte de apis sau zeus era ca si cum ai lovi un npc si ai ratat pierdeai si cheita si nu te alegeai cu nimic asa ca acele sanse se pot atribiu in gasirea altor iteme.
    Nu cred ca cei de la BP ar face marsavia de a reduce sansa de a gasi lf4 daca deja deti un nr de lf4.
    Uite cunosc pe cineva care este full lf4 si nava si pet si inca gaseste lf4 are inca 25 lf4 in plus din porti si cufare
     
    Modificat ultima dată: 8 Mai 2014
    Silviu apreciază asta.